Czy wiesz, że orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie? Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Orzechy są świetną alternatywą, by zastąpić tłuszcze zwierzęce bogate w cholesterol i nasycone tłuszcze, które negatywnie wpływają na nasze parametry lipidowe. Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechu włoskim obniżają cholesterol i obniżają ryzyko chorób układu krążenia.
Orzech włoski